ZZP Rekentools

De handigste rekentools voor jou als ZZP'er

Wat is Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

Stimuleer je onderneming met fiscale voordelen

Geschreven door: Nathanaël Greveling op: 31-07-2023 12:11 | Laatst aangepast op: 31-07-2023 13:55

Introductie

Als ondernemer weet je hoe belangrijk het is om te investeren in je bedrijf om groei en succes te bevorderen. Gelukkig biedt de overheid in veel landen stimuleringsmaatregelen om investeringen te bevorderen. Een van deze maatregelen is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). In dit artikel zullen we de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek uitleggen, hoe het werkt en welke voordelen het kan bieden voor jouw onderneming.

1. Wat is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is een fiscale regeling die bedoeld is om kleine ondernemingen te stimuleren om te investeren in bedrijfsmiddelen. Deze regeling is bedoeld voor ondernemers die investeren in bepaalde bedrijfsmiddelen, zoals machines, computers, transportmiddelen en andere apparatuur die nodig zijn voor de bedrijfsvoering.

2. Voor wie is de KIA bedoeld?

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is bedoeld voor zelfstandig ondernemers, vennootschappen onder firma (VOF) en eenmanszaken die voldoen aan bepaalde criteria. Het totale investeringsbedrag binnen een boekjaar bepaalt of je in aanmerking komt voor deze aftrek. Je hoeft niet te voldoen aan het urencriterium om in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Werk je dus minder dan 1.225 uur op jaar basis, maar heb je meer dan het grensbedrag geïnvesteerd aan bedrijfsmiddelen, dan heb je toch recht op extra aftrek.

3. Hoe werkt de KIA?

De hoogte van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek hangt af van het totale investeringsbedrag in een boekjaar. Hoe hoger het investeringsbedrag, hoe hoger het bedrag aan aftrek. In de meeste gevallen wordt het bedrag van de aftrek verrekend met de belastbare winst, wat resulteert in een lagere belastingaanslag.

4. Investeringen en grensbedragen

Het is belangrijk om te weten welke investeringen in aanmerking komen voor de KIA en welke grensbedragen van toepassing zijn. Deze bedragen kunnen per jaar veranderen, controleer heel gemakkelijk met onze rekentool hoe hoog de aftrek voor jou kan zijn.

5. Combinatie met andere regelingen

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek mag gecombineerd worden met andere fiscale regelingen, zoals de energie-investeringsaftrek (EIA) of de milieu-investeringsaftrek (MIA). Door gebruik te maken van meerdere regelingen kun je het fiscale voordeel optimaliseren en meer geld (belasting) besparen.

Conclusie

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek biedt waardevolle fiscale voordelen voor kleine ondernemingen die willen investeren in hun groei en ontwikkeling. Door gebruik te maken van deze regeling kun je jouw belastingaanslag verlagen en meer financiële ruimte creëren om te investeren in de toekomst van je bedrijf. Het is echter belangrijk om op de hoogte te blijven van de actuele wetgeving en, indien nodig, professioneel advies in te winnen om optimaal te profiteren van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Met verstandige investeringen en goed gebruik van fiscale stimuleringsmaatregelen, kun je je onderneming naar een hoger niveau tillen en bovenal geld besparen.

Zoekwoorden
belastingverlaging voordeel 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 KIA fiscaal voordelig investeringsaftrek kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Delen op social media

Aan deze berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend. De berekeningen worden zo accuraat mogelijk uitgevoerd, echter door afrondingen en/of wetswijzigingen en dergelijke kunnen de berekeningen afwijken.
De uitgevoerde berekeningen zijn indicatief bedoeld.
zzprekentools.nl is niet aansprakelijk voor eventuele fouten in de berekening.

© 2022 - 2024